El passat dijous 7 de setembre, va tenir lloc una trobada de treball entre membres del Govern de la Generalitat i representants de la Federació Catalana de Caça, amb el president Sergi Sánchez i el vicepresident gironí Joan Espona, per tal de posar sobre la taula i en comú, diverses qüestions que preocupen al col·lectiu.
D’una banda, es va comptar amb la presència del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el senyor David Mascort; el secretari general del DACC, el senyor Josep Vila; el secretari d’Agenda Rural, el senyor Oriol Ansón; i la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, la senyora Anna Sanitjas. Per part de la Federació Catalana de Caça van assistir el nostre president, el senyor Sergi Sánchez, i el Sr. Joan Espona, membre de la junta directiva i vicepresident de la Territorial de Girona.
El conseller va agrair la responsabilitat demostrada per part de la FCC com a institució a l’hora d’explicar la realitat de les gosseres esportives i la recent gestió de l’accident d’Arbúcies. Per la seva banda, el president de la Federació va fer públic el seu agraïment a la directora general per haver-se desplaçat al municipi d’Arbúcies el matí de l’accident i haver estat col·laborant estretament amb la FCC i la SC d’Arbúcies en les gestions pertinents. També va posar en valor la tasca del senyor Àlex Cuadros com a cap jurídic, i del senyor Albert Alemany com a sotsdirector d’activitats cinegètiques, desmentint les informacions falses que s’han compartit en alguns grups del col·lectiu caçador en relació amb la normativa de gosseres, tant amb la realització del vídeo explicatiu com amb la seva presència en la recent la jornada organitzada a la Roca del Vallès donant resposta als dubtes sorgits.
La trobada va girar entorn dels diferents eixos de treball pel que fa a la gestió compartida de la caça a Catalunya entre administració i federació:
Seguretat en les batudes
La FCC va exposar que és un problema recurrent que la gent, o bé per desconeixement o bé per imprudència, se salta la senyalització de les batudes. Un any més, la Federació ha posat en marxa una campanya divulgativa anomenada “Al medi, la seguretat és cosa de tots', que va ser presentada al conseller per posar en relleu que, com a institució, estem compromesos amb la seguretat de les batudes. Vam lamentar haver-nos trobat sols per posar en marxa aquesta campanya i la manca de didàctica pública a l'hora d’explicar el perquè cacem i quina és la responsabilitat de la resta d’usuaris al medi davant un senyal. Tant el conseller com la Direcció General es van comprometre a treballar amb determinació sobre el tema.
Lligat amb això, vam explicar com des de la FCC s’havia impulsat, anys enrere, una APP per comunicar les batudes i facilitar la interacció amb altres usuaris del medi, però que des del DACC no es va voler reconèixer. Aquest any, s’ha presentat en l’Assemblea General una nova proposta d’aplicació mòbil que, sempre de manera voluntària per part del col·lectiu caçador, pot aportar seguretat, no només a les caceres sinó a tots els usuaris del medi.
La directora general ens va transmetre que dintre de l’estratègia de digitalització del departament està previst el disseny d’una APP per ajudar amb la seguretat a les batudes i que es preveu sigui una realitat en uns 12 mesos. La directora va assegurar que l’elaboració seria conjunta amb la Federació per garantir que s’adequarà a les necessitats del col·lectiu caçador.
Problemàtica de les zones de caça controlada i alta densitat d’usuaris
Als parcs naturals on hi ha una gran afluència de gent aliena a la caça com Collserola, la Serra de Marina, o la zona del Garraf, es donen moltes interferències a les batudes per manca de respecte a la senyalització. Algunes societats de caçadors d’aquestes zones, estan obligades a posar informadors, fet que repercuteix en un cost insostenible. Es va reclamar que, ja que és un requisit de la mateixa administració, que siguin ells mateixos els qui contractin aquestes persones. Després de comprovar el pressupost d’un sol any, el conseller ho va prendre com una responsabilitat pròpia i va proposar fer una prova pilot en una de les zones, amb un ajut directe del departament, per veure’n la viabilitat i la gestió. La FCC es va oferir a fer la feina de contractació del personal necessari per facilitar la gestió de les societats federades afectades.
Necessitat de sancions
Per part de la FCC, es va insistir en la necessitat de sancionar als usuaris que ignoren les senyalitzacions de batuda, posant en perill la seguretat de tothom. En aquest cas, es va aconseguir el compromís de la Direcció General de la intervenció d’agents de l’autoritat, previ avís de les zones amb més risc d’interferència, perquè s’apliquin les sancions si és necessari.
Unificació de criteris
Un dels altres punts importants de treball és la unificació de criteris entre el cos d’agents rurals i el DACC, evitant actuacions per part dels agents en una espera nocturna correctament autoritzada i notificada o que hi hagi criteris comuns pel que fa a l’ús de visors tèrmics. També es va posar de manifest la necessitat del treball conjunt del cos d’Agents Rurals, DACC i FCC pel que fa als censos en zones conflictives de senglar per tal d’evitar dissonàncies amb la informació. Aquests temes es treballaran pròximament en una reunió conjunta amb el DACC i la Direcció General d’Agents Rurals per tal de col·laborar el màxim possible.
Gosseres esportives i Llei de benestar animal
En relació amb els gossers, es va demanar disposar d’un interlocutor del DACC per tal que els tècnics de la Federació li puguin traslladar els dubtes que vagin sortint en relació amb les gosseres esportives. La DG es va comprometre a destinar un veterinari de la mateixa manera que la FCC ha destinat a uns dels tècnics. Vam reclamar l’aclariment legal que permeti als gossers la cria per reposició a les gosseres esportives i la preocupació de molts gossers de Lleida als que la proximitat de les seves gosseres a granges de porcs ha generat força intranquil·litat. DACC i FCC treballarem cas a cas per veure la viabilitat de cada gossera afectada.
Finalment, el conseller va aclarir que no hi haurà inclusió dels gossos de caça en cap futura Llei de Benestar Animal catalana donat que el mateix calendari parlamentari impedeix l’inici de noves iniciatives legislatives.