Des de la Territorial de Girona de la Federació Catalana de Caça lamentem la decisió del sindicat Unió de Pagesos d’abandonar el consens entre diferents actors i institucions per tal de fer censos conjunts sobre la població de senglars.
La problemàtica del senglar té unes conseqüències importants que van més enllà dels danys i destrosses al camp. Els punts en els quals hi ha sobrepoblació hi ha conseqüències de seguretat amb nombrosos accidents de trànsit. A més, però, el control de la població cinegètica és important davant els riscos de l’entrada de la Pesta Porcina Africana (PPA) al nostre país. Les conseqüències de detectar porcs infectats podrien ser devastadores per a la indústria agroalimentària, tan important al nostre país.
Per tant doncs, entenem que fer front a la problemàtica del senglar és un repte de país i cal buscar el màxim consens possible. Per aquesta raó, la Territorial de Girona ha mantingut una actitud propositiva en fer front als problemes relacionats amb l’emergència cinegètica. Les conseqüències de males decisions podrien ser fatídiques i per això cal treballar amb unitat i mirant més enllà dels interessos de cada col·lectiu.
Davant d’això, el primer que cal és tenir informació real sobre on aquesta espècie està fora de control. Aquesta és a hores d’ara la principal incoherència: no hi ha dades validades per tots els actors que permetin fer un diagnòstic real de la situació. Aquesta proposta de censos que segueix en marxa s’ha fet validada per l’administració i tècnics experts en una prova pilot a les Gavarres i Rocacorba.
Aquesta informació és cabdal per tal de poder actuar. Som conscients que a hores d’ara l’únic depredador que tenen els senglars són els homes, però no es poden fer batudes allà on l’espècie no és un problema. Les dades de batudes demostren que hi ha diferents punts on la presència del senglar ha minvat de manera considerable. Una pràctica abusiva que no defensem i sorprèn que d’altres ho facin. Sobre els recorreguts que es fan pel cens, aquestes rutes responen a criteris tècnics consensuats per les parts. Actuar d’aquesta manera, de fet, és el que guia aquesta proposta innovadora que no entenem perquè es vol torpedejar.
Aquesta taula de consens només l’ha abandonat Unió de Pagesos i hi segueixen altres representants del camp com les JARC, a més de la Generalitat. Des de la Territorial de Caça de Girona seguim mantenint la nostra mà estesa per solucionar el problema allà on realment hi sigui. Emplacem la resta d’actors a seguir treballant per deixar de fer diagnòstics basats en sensacions personals i tenir eines clares a partir de les quals actuar.