Article: Hora Nova, periòdic independent de l'Alt Empordà
Periodista: Gemma Arché
Tot i que la mitja veda comença el 16 d’agost i la temporada del senglar el 6 de setembre, a l’època actual està permès fer batudes en els territoris on els ungulats provoquen danys agrícoles. I l’Alt Empordà és una d’aquestes zones. Enguany, però, a principis de juny els caçadors van penjar les escopetes.
La polèmica ha tingut un gran ressò social. Però què ha passat exactament? Doncs que després de les reunions mantingudes a tots els vedats de la comarca, i de la resta de Catalunya, el col·lectiu va decidir començar una vaga per protestar contra la nova Llei de Caça, que la Generalitat va tramitar en ple confinament. La normativa actualitza una llei del 1970 i, segons fonts del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, vol «tirar endavant un model cinegètic que reguli millor els decrets i deures, i que modernitzi i adapti la caça al segle XXI». A la pràctica, però, la versió inicial de la normativa incloïa tota una sèrie de punts que van generar el rebuig frontal d’uns caçadors que reclamaven més seguretat jurídica.
El document preveu multes que poden arribar als 120.000 euros en cas de sancions molt greus. Però una cosa tan comuna en una batuda com perdre un gos, podia costar 300 euros als propietaris; o travessar un camí amb una arma carregada, fins a 3.000 euros. I «per això es va decidir fer vaga. Almenys per les multes, i perquè s’havien de solucionar totes les coses que tenim entremig», explica el president de la Federació Catalana de Caça de Girona, Josep Blanquera, que com a altre exemple posa l’obligatorietat que tenien de crear nuclis zoològics per tenir els gossos. «Si un caçador no té gossos, malament. No podríem anar a cacera!», lamenta.
Davant d’aquesta polèmica, va començar una negociació entre la Federació i el Departament d’Agricultura, que finalment ha apostat per homogeneïtzar els criteris a través d’una instrucció interna perquè els Agents Rurals i altres institucions responsables de controlar l’activitat cinegètica no facin interpretacions perjudicials per als caçadors. I la setmana passada la mateixa consellera, Teresa Jordà, es va reunir amb els portaveus del col·lectiu i els va mostrar la seva voluntat de continuar treballant per assolir acords.
Blanquera celebra que «s’han solucionat moltes coses». I seguint amb l’exemple de les sancions, avança: «Les multes hi seran igualment, el que passa és que es farà un replantejament. Hi ha d’haver uns criteris. Clar, jo ja hi estic d’acord, que hi hagi multes altes o sancions per a furtius. Però, per exemple, una persona que travessa una carretera amb l’escopeta carregada fins ara es multava…».