També s’està treballant per millorar les normatives sobre la comercialització de la carn de caça, la senyalització de l’activitat cinegètica, la captura de depredadors i el decret i la llei de caça
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha reiterat en una reunió mantinguda amb el president de la Federació Catalana de Caça (FCC), Sergio Sánchez, la voluntat de continuar treballant en els acords del pla de treball conjunt per millorar la comunicació i abordar de manera conjunta les reivindicacions dels caçadors de Catalunya. Jordà ha volgut fer un repàs del treball que està fent el Departament en diverses normatives per actualitzar l’activitat de la caça i fer front als seus nous reptes.
La consellera, tal i com es va comprometre el passat mes de maig, ha explicat els treballs que han fet els serveis jurídics perquè la interpretació sigui sempre la mateixa. Aquest acord, ja finalitzat, ha consistit en homogeneïtzar criteris a través d’una instrucció interna que aplicaran els cossos responsables de la inspecció i el control de les activitats cinegètiques, organismes responsables de la tramitació dels eventuals expedients sancionadors i en el propi col·lectiu de caçadors. D’aquesta manera, a través d’aquest treball conjunt, es reduiran al mínim les possibilitats de discrecionalitat i el marc jurídic quedarà més clar.
En marxa els canvis normatius per millorar l’activitat cinegètica
El Departament d’Agricultura està treballant en diferents normatives relacionades amb aspectes, models i formes de fer per resoldre problemes específics, valoritzant l’activitat tradicional de la caça, la seva funció social i agilitzant-ne el propi desenvolupament.
En relació a les senyalitzacions de les zones on es desenvolupa l’activitat, s’està treballat en una revisió de les resolucions vigents per actualitzar-les, refondre la dispersió normativa per aclarir i millorar la normativa i fer-la més entenedora. Això servirà per donar major protecció i seguretat a les zones on es practiqui l’activitat.
També s’està treballant en una normativa relativa a l’homologació de mètodes de captura en viu d’espècies cinegètiques depredadores i l’acreditació de les persones que en són usuàries. Així, s’establirà un procediment administratiu de caràcter excepcional per a la captura en viu d’espècies cinegètiques depredadores en el marc de la gestió cinegètica, que permetrà millorar la biodiversitat i equilibrar les poblacions de determinades espècies que sovint originen danys a la ramaderia, a l’agricultura i/o espècies protegides, com la guineu i la garsa.
En relació a la comercialització de la carn de caça, s’està adaptant el Decret de la Comercialització de la Carn de Caça a la recent nova normativa estatal de la retirada de cadàvers. Es tracta d’adaptar la recollida, el transport, el condicionament i la comercialització de caça silvestre destinada al consum. D’aquesta manera s’aconseguirà guanyar en seguretat sanitària i alimentària, amb l’objectiu final d’incentivar la demanda de la carn de caça.
Una nova llei de caça i un decret que regula a curt termini aquella normativa cinegètica pendent
La idea de tots aquests canvis normatius exposats és implantar nous models i formes de fer per resoldre els problemes específics, valoritzant l’activitat de la caça i fent-la més efectiva. L’activitat cinegètica està regulada per la Llei 1/1970, de 4 d’abril, una llei feta en un moment predemocràtic, i ha quedat antiquada i desfasada amb la realitat social i mediambiental de Catalunya. Per això, s’està treballant en la redacció d’una nova llei de caça catalana que adeqüi la legislació bàsica a les necessitats, als canvis i a la transformació social i territorial que ha sofert Catalunya des de l’any 1970. Es tracta d’elaborar una llei pròpia, necessària i que ha de ser un element que contribueixi a la gestió sostenible dels ecosistemes i a l’equilibri territorial. Cal replantejar el paper de la caça com una eina eficaç per a la gestió de la biodiversitat, els ecosistemes forestals i la fauna cinegètica.
Donat que la tramitació d’una llei és molt llarga, des del Departament s’està recollint en un Decret tot allò que no està desplegat per l’actual Reglament de caça o que es regula en normatives inferiors, com és la Resolució de vedes. D’aquesta manera, mentre no arribi la Llei, es podrà anar avançant en un model molt més social de l’activitat cinegètica i posar en valor una activitat tradicional que ajuda a la dinamització econòmica i social dels municipis més rurals. Es tracta de tirar endavant un model cinegètic que reguli millor els drets i deures i que modernitzi i adapti la caça al segle XXI. Així, el Decret, que està previst que reguli a curt termini aquella normativa cinegètica pendent, com poden ser per exemple les zones de caça controlada o el procediment d’elaboració i aprovació dels plans tècnics de gestió cinegètica, simplificant els tràmits i afavorint-ne la tramitació per mitjans electrònics, regula les repoblacions tan beneficioses per a la biodiversitat i per al restabliment de la piràmide tròfica (espècies presa per predadors protegits), regula les zones d’ensinistrament de gossos de caça, respon a crisis sanitàries (PPA) i estableix mesures cinegètiques excepcionals.
En aquest decret també es regularan mesures concretes per protegir la fauna salvatge en alguns indrets i en altres protegirà els conreus agrícoles i la producció forestal en relació a determinades espècies (unes poques, com el senglar, el conill i els coloms).
Per últim, complementa la normativa amb mesures de seguretat en l’exercici de l’activitat cinegètica, l’aparició de nous mètodes i mitjans de caça (tecnològics), la simplificació de tràmits administratius i la refosa de normativa, l’administració digital (ús dels mitjans electrònics), l’eficàcia i la transparència administrativa, les polítiques de gènere i afavoreix la participació de la ciutadania en el procediment d’elaboració normativa.
La consellera Jordà vol agrair el paper que ha pres la Federació Catalana de Caça i la seva responsabilitat com a institució a l’hora de traslladar les demandes del col·lectiu de caçadors al Departament d’Agricultura, així com la predisposició per continuar treballant plegats per donar-hi resposta, i reitera la necessitat d’anar implementant un model de cogestió de cinegètica a Catalunya, tal com ja s’havia començat a treballar abans de la publicació de la Llei 5/2020.
Notícia Govern.cat