Federació Catalana de Caça - Territorial de Girona
ACTIVITATS
CIRCULARS TERRITORIAL
COMPETICIONS.
NOTÍCIES
RECULLS DE PREMSA
Notícia · 

ELS CAÇADORS GIRONINS MATEN UN 30% DE PORCS SENGLARS MENYS QUE FA TRES ANYSFotografia ACN - Caçadors a punt d´iniciar una batuda de senglar

13/06/2019
Des del gremi lamenten que la funció que fan no es correspon amb la imatge que tenen i demanen ´més accions´ per part dels pagesos

Els caçadors de les comarques gironines matenprop d'un 30% menys de senglars que fa tres anys. El motiu, expliquen, és la caiguda de la poblaciód'aquests animals, arran dels problemes que han causat en conreus, i que han fer incrementar el nombre de batudes. Tot plegat ha fet que cada vegada hi hagi menys senglars, tot i que el sector reconeix que "encara queda feina per fer". Els caçadors, però, reclamen que es valori més la feina que fan i que deixin de ser "mal vistos" per la societat. De fet, des de la Representació Territorial de la Federació Catalana de Caça a Girona (FCCG) alerten que cada vegada són menys, i que l'edat mitjana s'ha elevat, en concret entre els 55 i 65 anys. "No hi ha ganes entre els joves i la imatge que tenim no és la millor per practicar una cosa que s'ha fet tota la vida", ha assenyalat el president de la FCCG, Josep Blanquera, que també ha reclamat als pagesos que posin tanques electrificades.

 

"La població de senglars ha baixat. D'això n'estem segurs". Així de contundent es mostra el president e la Federació de Caça de les comarques gironines, Josep Blanquera. I és que en els últims tres anys, l'entitat veu una baixada del nombre d'exemplars que cacen i que al final d'aquesta temporada es calcula que serà prop d'un 30% menys. "Continuen havent-hi molts senglars, i és veritat que en alguns casos fan mal als conreus, però cada vegada va a menys", assegura Blanquera.

 

Des de la Federació, però, no creuen que la solució sigui fer més batudes com demanen alguns pagesos, i recorden que no tot ha de ser feina dels caçadors. De fet, demanen que sigui "unaresponsabilitat compartida" i que els pagesos prenguin mesures com posar tanques electrificades per evitar que els senglars vagin als camps.

 

En aquest sentit, Blanquera celebra l'acord en el què van arribar els caçadors i pagesos de Monells i Sant Sadurní de l'Heura, per intentar lluitar contra els mals que causen els porcs quan baixen als sembrats.

 

A més, Blanquerna recorda que cada vegada hi ha menys caçadors per la falta de seguiment entre els joves. Un aspecte que "preocupa" als responsables de la Federació ja que la mitjana d'edat és d'entre 55 i 65 anys.

 

Un bon exemple de la rebaixa de senglars morts es veu en una de les zones on més se'n captures, la Garrotxa. És el cas d'una de les associacions federades amb seu a Santa Pau, que fa tres anys va matar 1.004 senglars, i aquesta temporada amb prou feines arribaran als 500. Segons dades del Departament d'Agricultura l'any passat es van matar uns 22.000 exemplars a les comarques de Girona.

 

Un dels motius que han provocat aquest descens de caçadors té a veure amb la imatge que té el gremi entre la societat, segons explica el president de la FCCG. "Per desgràcia som molt mal vistos perquè matem, però la realitat és que fem una feina que si no la fem nosaltres no sé pas qui la farà", ha assenyalat Blanquera, que no ha vaticinat un "bon futur" si no es recupera el nombre de caçadors.

 

No aposten per batudes indiscriminades

 

Josep Blanquera també ha alertat del creixent nombre de cabirols que hi ha a les comarques gironines i que suposa també un problema pels conreus en algunes demarcacions. Malgrat que aquests animals no són tan abundants com els senglars, els caçadors asseguren que fan un mal igual o més gran que el que puguin fer els porcs.

 

Tot i això, Blanquera considera que no es poden fer batudes "de manera indiscriminada" com han plantejat alguns pagesos. De fet, les èpoques de caça estan "molt ben delimitades" i el control, assegura el caçador, és total.

 

"Evidentment no es pot eliminar tota la població de senglars i de cabirols. Si fan mal s'ha d'actuar, però ha de ser de manera controlada", assenyala el caçador. En aquest sentit, el Departament d'Agricultura exigeix que cada vegada que es mata un exemplar quedi registrat.

 

Font d'informació: Diari Emporda / ACN

 
<< Tornar