Federació Catalana de Caça - Territorial de Girona
ACTIVITATS
CIRCULARS TERRITORIAL
COMPETICIONS.
NOTÍCIES
RECULLS DE PREMSA
Notícia · 

QÜESTIONS PENDENTS



Federació Catalana de Caça - Territorial de Girona 07/10/2016

Arran de la crispació del col·lectiu caçador pel polèmic reportatge emès per TV3 i protagonitzat per Agents Rurals en una actuació nocturna d'emergència cinegètica, el President de la Representació Territorial de Girona de la Federació catalana de Caça, Narcís Sánchez, es va reunir el passat 26 d'agost amb la Directora General de Forest, Sra. Montserrat Barniol, el Subdirector de Caça i Pesca Continental, Sr. Jordi Ruiz, l'Inspector en Cap dels Agents Rurals, Sr. Antonio Mur i la Directora dels Serveis Territorials d'Agricultura de Girona, Elisenda Guillaumes. De la reunió, en va extreure una sèrie de conclusions, que ja foren traslladades al Departament, i que us transcrivim a continuació:

"En primer lloc, tots vàrem coincidir en què les imatges i declaracions que es varen donar en el reportatge emes a TV3 sobre les actuacions nocturnes dels Agents Rurals varen ser molt desafortunades, despectives pel col·lectiu de caçadors i totalment gratuïtes. A mi que em diguessin que els periodistes varen filmar seqüències que no havien de filmar ni publicar, no em serveix d'excusa, coneixent l'afany de protagonisme del Sr. Dalmases, poso en dubte que fos involuntari i em reafirmo en què amb l'experiència i coneixent de l'entorn maniàtic que ha de tenir un Cap dels Agents Rurals amb tants anys de servei, és imperdonable que cometés semblant desgavell.

Referent a la legalitat o no de les actuacions i la metodologia, que no dic de la necessitat, dels recorreguts nocturns, els hi prego em facin arribar l'informe jurídic, al qual varen fer referència, i les pertinents resolucions que les emparen, per tal de poder, una vegada revisades pels nostres serveis jurídics, informar al nostre col·lectiu i evitar continuades males interpretacions. Crec que va quedar clar el seu compromís que això no es tornarà a repetir i que es prendran les mesures necessàries perquè així sigui. Com també va quedar molt clar, almenys al meu entendre, que aquests tipus d'actuacions es varen crear com últim esglaó de les mesures per fer front als danys dels senglars, o sigui quan no es pugui fer res més, i sota aquest concepte s'han d'autoritzar i en cap cas recomanar-les com l'una única i infal·lible solució.
També va quedar molt clar que els caçadors estem assumint gratuïtament un problema que no hem creat i que ens sobrepassa, tant en l'àmbit de recursos humans com econòmic, que rebem una pressió inaguantable i inassumible dels pagesos i que tot aquest escenari no es pot mantenir en el temps i s'han de buscar solucions, i aquestes no es poden enrederir massa. Que demanem ajudes proporcionals al problema per poder seguir actuant i que l'Administració posi al seu lloc a cada col·lectiu implicat, repartim coherentment i equitativament les responsabilitats i els esforços per buscar una solució al problema.

He exposat les conclusions de l'afer que afecta directament a Girona, en la resta de temes que afecten a escala global de tota Catalunya, molt interessants al meu entendre i amb conclusions positives, no em manifestaré per entendre que no sóc la persona indicada per fer-ho.

Poso a disposició el meu mòbil per ser més àgils.

I per acabar, vull recalcar i agrair la sensació d'enteniment, disponibilitat i col·laboració que vaig poder palpar en tots els assistents a la reunió."


Per la seva banda, el dia 6 d'octubre la Directora dels serveis Territorials a Girona del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Elisenda Guillaumes, va donar aquesta resposta formal al President de Girona:


"Primer de tot demanar disculpes per les imatges emeses a TV3 la segona setmana d'agost. Des del departament compartim plenament la vostra percepció de què van ser totalment desafortunades. Jo era present en l'entrevista i vaig manifestar verbalment amb el periodista de l'agència catalana de notícies que volia prendre unes imatges de les actuacions específiques que es porten a terme pel control poblacional del senglar mitjançant recorreguts nocturns, que no sortís cap imatge d'agents rurals disparant, ni manipulant animals morts, pel ressò mediàtic que això sabíem que tindria. El periodista va prendre acord verbal de les meves indicacions, però tal com hem vist tots, al moment de fer el reportatge va fer cas omís de les meves indicacions. Vaig fer èmfasis, que el nou equip de govern del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació teníem aquest tema dels danys provocats per fauna cinegètica com a prioritari, per l'envergadura que té avui en dia, i sobre el qual ja s'estan fent accions. Vaig parlar de la redacció del pla interdepartamental, que ja està en fase d'esborrany, i de les actuacions que es derivaran d'aquest. No obstant d'aquest tema no en va sortir res.

L'altre tema no mediàtic, i més de fons, és sobre les actuacions en qüestió. Comentar-te que des dels serveis territorials de Girona, almenys d'ençà que jo estic al capdavant, hem seguit estrictament el procediment intern establert d'autorització excepcional de caça d'espècies cinegètiques que causen danys (M0343-PR1). Les autoritzacions excepcionals, per fer aquest tipus concret d'actuacions amb recorregut nocturn, s'han fet en zones declarades d'emergència cinegètica i on s'han aplicat ja altres tipus d'actuacions que no han estat prou efectives, i per tant, s'ha actuat quan no ha estat possible una altra solució satisfactòria per evitar els danys. l sempre, s'ha fet la sol·licitud per part del titular del coto, i s'ha avisat abans de fer l'actuació. És més, en alguns casos, aquesta actuació es fa conjuntament agents rurals, caçadors i pagesos, o fins i tot les fan els mateixos caçadors del coto de forma independent.
Aquest tipus d'actuacions estan sota empara legal. Primer de tot comentar que no es tracta d'una actuació catalogada dins la caça esportiva, sinó d'una actuació específica d'emergència cinegètica amb la finalitat de controlar la població d'aquesta espècie en concret a l'empara de l'article 61.1 de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat.

Pel que fa a les resolucions que surten cada any on es fixen les espècies objecte d'aprofitament cinegètic, els períodes hàbils de caça i les vedes especials per a la temporada (per la temporada 2016-2017 és la resolució ARP/732/2016, de 15 de març) especifica que en les autoritzacions excepcionals .s'ha de fixar la modalitat i caldrà justificar el mètode emprat. Per aquestes actuacions concretes tenim un informe jurídic sobre la intervenció del Cos d'Agent Rurals i la utilització de vehicles a motor en les captures d'espècies cinegètiques per prevenir perjudicis importants ais cultius (VEGEU ARXIU PDF ADJUNT). En aquest informe s'especifica que les autoritzacions excepcionals per evitar els danys a l'agricultura permeten excepcionar, quan no hi ha una solució alternativa satisfactòria, la prohibició general continguda a l'article 65.3 de la Llei 42/2007 d'utilitzar els mètodes enumerats a l'annex VII de la llei. Entre aquests mètodes es troben les fonts lluminoses artificials i els vehicles a motor i les armes semiautomàtiques que el seu carregador pugui contenir més de 2 cartutxos.
Per últim, i vostè m'ho ha sentit-dir en persona, més d'una vegada, però també en l'assemblea que va tenir lloc a Santa Cristina d'Aro, on hi havia una representació important del col·lectiu, per nosaltres és imprescindible comptar amb el col·lectiu de caçadors per afrontar la problemàtica actual a Girona, on hi ha un augment important de la població de senglars, i on els danys a l'agricultura són recurrents i cada vegada més extensos en el territori. És molt important el consens i la col·laboració de totes les parts implicades per afrontar aquesta problemàtica actual, i aquesta és la Línia que des del Departament es vol seguir.

Per tant, insto a fer totes les reunions i trobades possibles per tal d'anar abordant conjuntament els diferents casos de danys que es vagin produint."



Informe Jurídic (arxiu adjunt)




<< Tornar